DVM group
Search
Close this search box.

Gyermeknapi pályázat 2017 – eredményhirdetés

Gyermeknapi pályázat 2017 – eredményhirdetés

A DVM group idén is meghirdette munkatársai számára gyermeknapi pályázatát, melynek témája ezúttal „az én épületem” volt. Gratulálunk a díjazott alkotásokhoz! Részletes bemutatásuk -életkor szerinti sorrendben- a következő:

FUNKCIONALISTA KATEGÓRIA
Kiss-Kovács Mirtill (4) és Kiss-Kovács Tamara (9)

Mirtill és Tamara alkotásukban a magas színvonalú szolgáltatásokra helyezték a hangsúlyt. Állat- és személyszállító járművük állomásépülete igazi multifunkciós projekt: az alsó szinten istállók, fölötte hotel, a tetőn pedig repülőgép-leszálló biztosítja a fejlesztés folyamatos kihasználtságát.

SZOMSZÉDOK KATEGÓRIA
Kemény Ádám (4)

Emberek és állatok urbánus idillje ihlette Ádám építményét, amely egy toronyház lakóinak és változatos házi kedvenceiknek szimbiotikus együttélését mutatja be. Az udvarról hosszúkás autók különleges igényeire szabott garázs nyílik, a kertben a modern férfiszerepet büszkén vállaló apuka tologatja babakocsiban a kisfiát, miközben kislányát hintáztatja. Szemfüles szemlélő az anyukát is felfedezheti a 4. emeleti fürdőszobában, amint családja távollétében relaxál. Az épület érdekességei közé tartozik a levegőbe nyúló, semmibe vezető extrém csúszda, illetve az oldalfalhoz csatlakozó külső lift, amely a felsőbb szintek (pl. a macskával teli padlás) megközelítését segíti.

 

ÚJRAHASZNOSÍTÓ KATEGÓRIA
Fekete Zsombor (5) és Fekete Zsófia (8)

Egy ideális világban a szuperhősök a környezetet is védik, és újrafelhasználható anyagokkal dolgoznak. Semmi nem vész kárba, csak átalakul – mutatja be igényes részletességgel Zsófi és Zsombor alkotása, amelyben Batman és Batgirl jó szomszédokként beszélgetnek díszes otthonuk előtt. Az installáció érdekessége, hogy a társadalmi sztereotípiáknak fittyet hányva Batman áll a rózsaszín falú, piros pöttyös tetejű, Batgirl pedig a kék csillagos homlokzatú ház ajtajában. A kompozíciót a WC-papír gurigából készített batkutya-ól és a tejesdobozból átalakított tornác teszi teljessé. Az alkotásra a kéményből bodorodó, élethűen kidolgozott füstfelhő teszi fel a koronát.

 

TRIPTICHON KATEGÓRIA
Kemény Dóra (6)

Dóra rajzán egy toronyház, egy családi ház és (az alkotó elmondása szerint) egy barátságos kutyaól alkot hármas egységet. Szinte látjuk magunk előtt a városi felhőkarcolóban nyüzsgő embereket, a kertvárosban szundító lakókat, és a VIP kutyaház szív alakú ablakai mögött mélázó szerencsés ebet. Az építmények közti látványosan minimalizált méretkülönbség azt üzeni, hogy noha mindegyik épület más formájú és más igényt szolgál, mégis minden otthon egyformán fontos a benne élők számára.

 

TETŐTÉRBEÉPÍTÉS KATEGÓRIA
Tímár Bálint (8)

Bálint saját részre tervezett épületét biztos arányérzékkel osztotta több, egymástól függetleníthető lakrészre, ahol sok vendég elférhet. A németalföldi parasztházak modernizálásából született háromszintes ház napjaink technikáját sem nélkülözi, a lakók szórakoztatását a tetőre szerelt parabola antenna biztosítja. A pályamű a barna földsáv értelmezését a szemlélő fantáziájára bízza: gondolhatjuk, hogy az épületet még a kertrendezés előtt, a füvesítési munkálatok kezdetén festi le, de az is lehet, hogy egy megművelt termőföld szélére települt udvarházat ábrázol.


KINT IS VAGYOK, BENT IS VAGYOK KATEGÓRIA
Gellár Julcsi (8)

Julcsi ötletes eszközökkel hozta létre a házát, amelyet egyszerre csodálhatunk meg kívülről és belülről. A falakat behajtva nemcsak a kertet és a repkénnyel befuttatott mesés homlokzatot látjuk, hanem az ablakon kikukucskáló kislányt is (talán magát a művészt?), aki az épületszárnyakat kihajtva ugyanazon a ponton hátulról is megjelenik. A ház belső tere is aprólékosan kidolgozott: a szépen berendezett két szinten a nappali, a háló, a csobogó vízzel megtelő kád, a vidám tanulósarok, a konyhában gőzölgő lábos, sőt, még a sült csirke égnek meredő lábai, és az asztal alatt csontra ácsingózó kutya is helyet kapott. A fárasztó mindennapokat a lakók hintaágyban pihenhetik ki. A munka eredetiségét és precizitását dicséri, hogy a kivágott vagy kihajtható ablakok mögül is mind-mind valami épp oda tervezett ötlet (virág, falikép) kacsint ki ránk. Az alkotó zeneszeretetéről a violinkulcsokkal dekorált bejárati ajtó biztosít bennünket.

 

POSZTIMPRESSZIONISTA KATEGÓRIA
Ács Imi (9)

Imi dinamikus filctollvonásai Van Gogh kavargó képeinek hangulatára rímelnek (lásd: Csillagos éj). A művész tökéletesen kihasználta a rajzlap teljes felületét, melyet a rét és ég kettőse ural, közéjük ékelődnek be a tető cikázó vörös csíkjai. A vibráló környezetben biztos menedéket nyújtó házra az alkotó optimizmusát közvetítő napkorong a bal felső sarokból sugároz melegséget és békét.


ÁBRÁND KATEGÓRIA
Ungvári Hanga (9,5)

Hanna Chagall művészi eszközeire rezonálva dolgozta ki álmai iskolájának tervét, amely színes és hívogató. A lombos fával díszített homlokzaton még az ablakok is cseresznyeként jelennek meg, a diákok pedig egy odúformára alakított kapun léphetnek be a tudás barátságos fellegvárába. A gondosan megtervezett udvar minden eszközzel a kikapcsolódást szolgálja, tele vonzó játékokkal, mint a csőcsúszda, hajóhinta, mászóka, ugróiskola.

 

FUTURISTA KATEGÓRIA
Ács Kristóf (10)

Kristóf nem véletlenül adta -videókommentárral ellátott- pályázatának a „jövő háza” címet. Az épület közepére egy sárga kristályt tartalmazó szobrot állított, ami a jövőt jelképezi. A lépcső tetején álló alak az alkotó apukáját személyesíti meg, aki jólesően nyugtatja a szemét jövőbeli otthonán. A sarokban helyet kapott a jövő fehér borítású kocsija és a jövő szökőkútja is. Az építőelemek színválasztása is tudatos, azonban a szárnyaló álmoknak megálljt parancsolt az elérhető alapanyagok szűkössége, amit az alkotó kendőzetlen őszinteséggel így magyarázott: „az ajtó azért sima, mert nem tudtam mit, na.” Kristóf épületbemutatója végén a csapatmunka igazi értékére is rávilágított: „Ez itt a jövő háza, amiben minden megtalálható. De a legjobb benne az, hogy együtt csináltuk meg.”

 

SZINTETISTA KATEGÓRIA
Ács Levente (10)

Levi egy tekintélyt parancsoló, mégis vidám épülettömböt ábrázolt, mely élénk színeivel Gauguin Tahiti-korszakát idézi. A hatalmas ablakok ritmikus színváltozása az építmény tetejéig vezeti a tekintetet, amit büszkén koronáz meg a DVM group felirat, a spontán elragadtatottság hangját csalva a szemlélők ajkaira: az „Év Házára” még az arra sétáló járókelő is zsigeri „ASZTA!!!” felkiáltás kíséretében mutat fel.

 

VIDEÓMŰVÉSZ KATEGÓRIA
Losonczi Vince (11)

Vince vérbeli XXI. századi pályaművet alkotott. Három tömbből álló épületegyüttesét Minecraft programban készítette el, melyet azután filmes formátumban, helyiségről-helyiségre bejárva prezentált. Gyakorlott építőmesterként rutinos kamerakezeléssel suhan körbe az általa kreált terekben: a lakóépületben könyvespolc, házimozirendszer, az első emeleten gondosan berendezett kubista fürdőszoba, a másodikon puritán háló várja a lakókat. A szomszédos üvegportálos épület Erzsi néni boltja, amely jól példázza, hogy milyen fontos tényező a szolgáltatások közelsége egy lakóingatlan-projekt sikerében. A kiskereskedő széles termékpalettával örvendezteti meg a vevőit, hiszen friss hús és virág mellett vagány páncélokat és fegyvereket is tart. A harmadik épület átellenben az „elmélkedő”, ahol a vásárlásban megfáradt kockológus látogatók római fürdőcsarnokokhoz hasonló tágas térben engedhetik szabadjára rohanó gondolataikat.