DVM group
Search
Close this search box.

Megnyílt az ECODOME irodaház

Megnyílt az ECODOME irodaház

A RedWood Holding által fejlesztett, mintegy 5000 négyzetméter bérbeadható területet kínáló Ecodome Irodaház az I. kerületi Mészáros utca és Pálya utca között helyezkedik el. Az épület módosított építési engedélyezési és kivitelezési tervezését, valamint környezettudatos tanácsadását a DVM group végezte.

A fejlesztőt komoly kihívás elé állította egy ilyen komplex és innovatív tartalommal rendelkező irodaház tervezése a jelenlegi szabályozási környezetben a helyszíni adottságok között. A megrendelői iránymutatás alapján -Szabó Sándor építész engedélyes terveit továbbdolgozva- a DVM group által készített módosított építési engedélyezési és kivitelezési tervezés célja az volt, hogy az épület értékeinek, megjelenésének, beépítési paramétereinek megtartása mellett megfeleljen az engedélyezés és megvalósítás közti időben megváltozott jogszabályoknak, a fejlesztő ingatlanpiaci elvárásainak és a fenntarthatósági irányelveknek egyaránt. A kiviteli tervezés része volt a recepciós tér frissítése, a belső közös területek újragondolása úgy, hogy ne legyen idegen az épület eredeti elképzeléseitől, de tükrözze a mai belsőépítészeti trendeket és a megváltozott bérlői igényeket.

Fontos szempont volt, hogy egy ergonomikus, környezettudatos és modern épület születhessen, amely maximálisan illeszkedik a várnegyed patinás környezetéhez, építészeti adottságaihoz. A Vár bástyájával azonos magasságban levő tetőteraszok fantasztikus panorámát kínálnak. Az épület jobb oldalán épülő passzázs a kerület szabályozási tervével összhangban a Mészáros utcát a Déli pályaudvarral összekötő sétány kiindulópontja lesz.

Az épület nevében lévő ECO szó egyszerre utal a gazdaságos (ECOnomic) és környezettudatos (ECOfriendly) működésre. Az Ecodome Irodaház a DVM group környezettudatossági tanácsadására támaszkodva platina szintű LEED környezetvédelmi tanúsítványt céloz meg. Ennek megfelelően a kivitelezés során a lehető legmagasabb volt újrahasznosított anyagok aránya. Így például csak olyan ragasztók és festékek kerültek felhasználásra, amik megfelelnek a LEED minősítésnek, és fontos szempont volt a tervezés és kivitelezés során a szállítási tevékenység optimalizálása, a környezeti lábnyom csökkentése, ill. a fényszennyezés minimalizálása is.

Az innovatív, környezettudatos gépészetnek köszönhetően az energiamegtakarítás mértéke közel 50 százalék. Emellett 40 százalékos víz- és 60 százalékos villamosenergia-megtakarítás várható, és a szokásosnál 70%-kal kevesebb szilárd hulladék keletkezik majd az épületben. A végeredmény egy olyan emberléptékű, barátságos, sok belső zöld területtel rendelkező és egészséges környezetet kínáló egyedi épület, amely a fenntarthatóságot, a kellemes és inspiráló munkakörnyezetet, valamint a bérlők számára kedvező üzemeltetési költséget ötvözi.