DVM group
Search
Close this search box.

Debrecen – Reptér tervpályázat

A tervpályázat különböző funkcionalitású épületek harmonikus egységét várta el. Ennek megfelelően terminál épület, Pier és VIP épületegyüttesek, hangárok és oktató bázisépületek, valamint egyéb kiszolgáló csarnokok tervei készültek, amelyekhez a tervezők az alföldi tájból és természetből, illetve a hortobágyi madárvilágból nyertek inspirációt.

Régi szándék, hogy részben levegyék a terhet a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptérről, és Budapesten kívüli is létesüljön polgári reptér Magyarországon. Debrecen kiemelt városa lett ennek a kezdeményezésnek, amelyet meglévő repterének és regionális központként üzemelő városi státuszának köszönhet. A leendő reptér egy különleges találkozási pont, mely Debrecen felfelé ívelő gazdasági jelentőségét tovább erősíti.

A vízió létrehozásához tervpályázatot írt ki a debreceni önkormányzat. Elvárás volt, hogy az új reptérterminál fontos közösségi tér: kulturális és rendezvénytér is legyen egyben. A pályázati felhívásban a kiírók „az utazás jövője” gondolatra vártak lehetséges megoldásokat, illetve további elvárás volt, hogy a funkcionális és biztonságtechnikai igények szem előtt tartásával, a látogatók felhasználói élménye kerüljön középpontba. További elvárás volt, hogy az utasforgalmi terek a városi terek struktúrájának analógiájára kapcsolódjanak egymáshoz, valamint a meghatározó élményt nyújtó tájépítészeti elemek megjelenjenek a beadott tervekben.

A tervpályázat különböző funkcionalitású épületek harmonikus egységét várta el. Ennek megfelelően terminál épület, Pier és VIP épületegyüttesek, hangárok és oktató bázisépületek, valamint egyéb kiszolgáló csarnokok tervei készültek, amelyekhez a tervezők az alföldi tájból és természetből, illetve a hortobágyi madárvilágból nyertek inspirációt. Az élővilág szimbolikája látható a darvak szárnyát utánzó tetőszerkezet kialakításában, amelyet egy meghajlított, konzolosan túlnyúló ívvel értek el a repülés könnyedségét kifejezendő. A lebegő hatás a Hortobágy másik természeti csodáját a délibáb jelenségét is megidézi, amelyet a nagy méretű üvegfelületek transzparenciája tovább erősít. A nagy üveg homlokzatok tagolása, és az átlátható csarnokokban az emberek mozgása a vibráló délibábot vetíti elénk, melyre ráerősítenek a belső fényei.

A transzparencia, és a masszív betonelemek ötvözete a látogatók biztonságérzetét és komfortját erősíti. A koncepció megformálásakor olyan térkapcsolatok kialakítása volt a cél, amely zavartalan vizuális élményt nyújt az egymásba kapcsolódó tájépítészeti elemekkel a külső és a belső tér között. A hagyományos reptéri funkciók szigorú szétválasztása és feldarabolása helyett, az átláthatóság segítségével erősödik az utasbiztonság érzete, és egyszerűsödnek a repülést megelőző biztonsági folyamatok is. Ez a rendező elv az utascsarnok (érkező-induló) üvegfalában ölt testet oly módon, hogy az utazók még az után is látják szeretteiket, mikor átmentek a biztonsági ellenőrzésen. Az átriumhoz tetőteraszok csatlakoznak, amelyek kisebb események, koncertek, előadások megrendezésére biztosítanak teret.

A természetközeliséget tovább erősíti a növények integrációja az épületkomplexumok minden területére: a látvány megidézi a Hortobágy füves, virágos növényvilágát, reflektálva a tető egyedi belső felületére és színezetére, amely nádtetők struktúráját idézi. Az épület kialakítása során mindenhol elsősorban magyarországi alapanyagokat igyekeztek a tervezők felhasználni, így e tetők is hazánkban gyártott építőkerámia burkolattal készülnének a tervek szerint.

A látványvilág megjelenítésében nagy segítséget nyújtott a DVM látványtervező csapata, akik következetesen ábrázolták, és keltették életre a tervezők álmait.

Total area

26.400 nm