DVM group
Search
Close this search box.

Zánkai Erzsébet-tábor

Az átalakításkor kiemelt szempont volt a 70’-es évek jellegzetes magyarországi építészeti értékeinek megőrzése. A tábor teljes területe akadálymentesített, az eligazodást egyedi infografikai arculattal ellátott irányítótáblák segítik.

Az 1972 óta működő zánkai tábor fennállása alatt évente közel 3.000 gyermek táboroztatását biztosította. Ez az évtizedekre visszatekintő történet 2019-ben újabb fejezettel egészült ki, amikor nagymértékű átalakításra és modernizálásra került sor. Az eredeti komplexum teljes önállóságú városként funkcionált: saját postahivatala, balatoni kikötőhelye, könyvtára, tábor-múzeuma, különböző adminisztratív és szolgáltató funkciókat ellátó irodái voltak, fodrászattal és vasútállomással, víztoronnyal és szennyvízteleppel is rendelkezett.

A megújult tábor 2021. nyarán nyitotta meg kapuit újra a gyermekek előtt Erzsébet-tábornéven. Az „Erzsébet-táborok” (a másik tábor Fonyódligeten található) Magyarország legnagyobb táboroztatási programja, amelyre határon túl élő magyar ajkú gyermekek is jelentkezhetnek. A zánkai tábor 3.350 táborozó és 300 fős személyzet befogadására alkalmas.

Az átalakításkor kiemelt szempont volt a 70’-es évek jellegzetes magyarországi építészeti értékeinek megőrzése, amely például a Fórum körüli épületeken, valamint a gyerekek és a személyzet kiszolgáló épületein látható. A tábor teljes területe akadálymentesített, az eligazodást egyedi infografikai arculattal ellátott irányítótáblák segítik. Az átépítés során új Multifunkcionális Sport- és Rendezvénycsarnok büféhelyiségekkel, Egészségház, közösségi terek és étterem, valamint téli és nyári szálláshelyek jöttek létre. Megújult továbbá az atlétikai stadion és a kültéri sportpályák, a kikötő, a tábori rádió, a strand területén lévő öltözők és vizesblokkok.

Néhány épület a BREEAM nemzetközi fenntarthatósági minősítési rendszer elvárásai szerint valósult meg. A minősítés elnyerésének kiemelt szempontjai többek közt az építmény vizuális kapcsolata az azt körülvevő természeti környezettel, az akadálymentes megközelíthetőség, a természetes szellőzés, kerékpár tárolók felhasználóbarát létesítése, energiatudatos gépészeti és villamos berendezések telepítése, szelektív hulladékgyűjtés, épületakusztikai szempontból optimalizált terek, árnyékolás. Összességében egy alacsonyabb üzemeltetési költségű, és a környezet szempontjából is fenntarthatóbb működtetésű létesítmény került átadásra.

Tanúsítványok

BREEAM

Total area

61.000 nm

Díjak

Média Építészeti Díj 2021 Nagyberuházások Különdíj – Építészfórum Budapest