DVM group
Search
Close this search box.

Töretlen lendületben a magyar ingatlanpiac

Töretlen lendületben a magyar ingatlanpiac

INTERJÚ SELLYEY TAMÁSSAL, A DVM GROUP VEZETŐJÉVEL

Az iroda.hu cikke, megjelent: 2018. 04.05. Szerző: Farkas Tibor

 

2018. január elsején Sellyey Tamást nevezték ki a DVM group élére, akivel az új cégstruktúráról, a jövőbeni tervekről, az egyes szolgáltatási ágak szerepéről, az ingatlanpiac elmúlt évtizedeiről, a MIPIM-ről és a magyar piac nemzetközi vonzerejéről beszélgettünk.

 

– Mielőtt az Ön új munkájára terelnénk a szót, kezdjük egy apropóval, hiszen nemrég ért véget Cannes-ban a MIPIM, a világ egyik legnagyobb ingatlanpiaci szakvására. Milyen friss élményekkel gazdagodva tért haza?

– Életem eddigi legjobb MIPIM rendezvénye volt, hiszen bár számos alkalommal vettem részt az eseményen, a legutóbbi látogatásaim a vásáron a válság éveire estek. A mostani eseménysorozaton ugyanazt a pezsgést érzékeltem, mint utoljára 2008-ban, amikor nagy optimizmus uralta az ingatlanpiacot és pénzbőség jellemezte a szektort. Minden korábbinál több kiállító mutatkozott be, hogy a látogatók megismerkedhessenek a projektjeikkel. Egyre elterjedtebb tendencia, hogy az egyes országok az átfogó nemzeti képviselet mellett több nagyvárosi standdal is megjelennek. Az országos standon Budapest és Magyarország mellett bemutatkozott négy fontos nagyvárosunk (Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs) is, így hazánk eddigi legnagyobb volumenű jelenlétét reprezentálta. Nálunk fejlődik legdinamikusabban az ingatlanpiac, Budapestre erőteljesen figyelnek a befektetők, mind a konkrét projektek iránt, mind a HIPA által bemutatott magyar lehetőségek iránt érdeklődnek.

– Önnek különösen izgalmas lehetett a rendezvény, hiszen ez volt az első komoly nemzetközi esemény azóta, mióta megbízták a DVM group operatív irányításával. Mi pontosan az Ön szerepe a cég életében?

– Tavaly nyáron érkeztem a vállalathoz, hogy cégcsoport szinten irányítsam az értékesítési tevékenységet, januártól pedig a DVM group vezetését bízták rám a tulajdonosok. Kovács Attila év eleje óta a Horizon Development élén kizárólag az ingatlanfejlesztői munkára koncentrál, így többek között a Promenade Gardens és a Szervita Square Building projekteket irányítja. További újdonság, hogy idén külföldi piacokra is kilépett a Horizon Development egy nyugat-európai projekttel.

– Miért volt szükség a szervezeti átalakításokra?

– A személyzeti és strukturális változásoknak az az oka, hogy a vállalat több mint 20 éve alakult, azóta organikusan fejlődött, folyamatosan új tevékenységi körökben terjeszkedett, de mostanra megérett a helyzet, hogy a cégszerkezetet megújítsuk a további zavartalan fejlődés érdekében. Hivatalosan január elsejétől különválasztottuk a DVM groupot, mint szolgáltató vállalatot és a Horizon Developmentet, mint ingatlanfejlesztő céget, vagyis szakmai és munkaszervezeti szempontból két különálló vállalati struktúráról beszélhetünk.A DVM group korábban megjelent a Horizon Development beszállítójaként több projektben is, amely egyrészt szervezeti kihívásokat okozott a cégcsoporton belül, másrészt a piacon is igény mutatkozott arra, hogy az egyes felelősségi köröket tisztázzuk és elkülönítsük. A DVM group más ingatlanfejlesztők megrendelési tenderein is önálló cégként indul, illetve valósít meg projekteket. A feladatom az, hogy a DVM groupot vezessem és képviseljem a piacon, szolgáltató ágainak tevékenységét pedig összehangoljam annak érdekében, hogy minél komplexebb, színvonalasabb és eredményesebb munkát tudjunk végezni, illetve szervezetfejlesztéssel is foglalkozom, hogy a cég strukturált fejlődését megalapozzuk.

– Ön mely szolgáltatási területekre fogja helyezni a hangsúlyt, hiszen a cégcsoport több ágazatban is érdekelt és jelentős referenciákkal rendelkezik?

– A cégcsoport a tervezői üzletágból nőtt ki, ezért tervezői feladatokkal vagyunk legjobban ellátva, a kivitelezési tevékenység pedig a jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon intenzíven zajlik. Nálunk nincs kapacitáshiány, mivel több évre előre ütemezzük és tervezzük együtt a partnereinkkel, alvállalkozóinkkal a feladatainkat. Projektmenedzsment üzletágunk lendületesen fejlődik, az elmúlt időszakban felfrissítettük a csapatunkat, újabb szakemberek érkeztek hozzánk. A legnagyobb előrelépést fenntarthatósági tanácsadásunk területén várom: kiemelkedő tudással rendelkező szakembereinken keresztül szeretnénk még jobban megismertetni a piaccal ezt a szolgáltatásunkat, és 2-3 év alatt ebben is meghatározó szereplőkké válni. Számunkra az árbevétel mellett legalább olyan fontos, hogy olyan minőségi projekteken dolgozzunk, amelyek példamutató referenciákat jelentenek, miközben növelik a cégünk presztízsét.

– Az elmúlt 20 évben Ön számos területen dolgozott az ingatlanszektorban, vagyis több oldalról is megfigyelhette a piaci folyamatokat. Ebben a két évtizedben hogyan változott meg a magyar ingatlanpiac, merre indult el a szektor?

– Valóban nagy utat jártunk be mindannyian, hiszen az 1990-es évek végén még bőven a vadkapitalista időszak zajlott, az ingatlanszakma szabályozatlan volt, és bár rengeteg lehetőség adódott, ugyanakkor sok kevésbé felkészült szereplő is dolgozott a piacon. Ekkor azonban már megindult a változás, hiszen a külföldi befektetők érdeklődni kezdtek a magyar piac iránt, akkor jelentek meg az első modern irodaházak és bevásárlóközpontok. Nagyon sok ingatlan épült, komoly üzleteket kötöttünk, jó projekteken dolgoztunk, vagyis szerencsés időszak volt.– Majd eljött az ezredforduló idején az aranykor, legalábbis akkor úgy tűnt. – A kétezres évek második felében a piac már valamennyire érett volt, már működtek a sztenderdek, profi módon üzemelt a budapesti ingatlanpiac, kialakult a szakma szövete, hiszen artikulálódtak a piacon a fejlesztők, a befektetők, a szolgáltatók és az ügynökségek. Óriási volt a külföldi érdeklődés, dübörgött a piac, igazi Eldorádó volt, minden projektre lehetett finanszírozást kapni, mindent bérbe lehetett adni és mindent el lehetett adni. Rengeteg pénz mozgott az ingatlanpiacon, csak éppen kevés termék volt jelen. A válság alatt ellenben termékbőség mutatkozott, de a szereplők nem akartak vásárolni vagy bérelni. Egyik pillanatról a másikra kis túlzással 180 fokot fordult a piac, amit nehéz volt megélni. Majd 2015-től kezdődően 1-2 év alatt úgy felpörögtek a tranzakciók, mintha tíz évvel visszamentünk volna az időben. Persze a mai piac sokkal-sokkal érettebb, mint 2008-ban volt.

– Elképzelhetőnek tart egy akkora volumenű visszaesést, mint 2008-ban?

– Nehezen tudom elképzelni, hogy még egyszer ugyanolyan formában bekövetkezzen a korábbi válság, hiszen sokkal erősebbek a piaci fundamentumok, sokkal erősebb a piaci szereplők együttműködése. Jelenleg az ingatlanpiaci ciklus felszálló ágán vagyunk, igényes projektek épülnek Budapesten és vidéken is, jó a finanszírozási környezet, óriási a kereslet, vagyis összességében megalapozott, optimista trendet látok a piacon.

A teljes cikk ITT érhető el.