DVM group
Search
Close this search box.

Építők Napja és Környezetvédelmi Világnap 2022

Építők Napja és Környezetvédelmi Világnap 2022

Köszönjük munkatársainknak a csodálatos épületeket!

Az Építők Napja június első vasárnapja. 1897. június 6. óta tartják az első magyar Építőmunkás kongresszus tiszteletére, amelyet Bokányi Dezső író, újságíró, fordító, szóvivő, politikus kezdeményezett. Bokányi a Magyarországi Tanácsköztársaság időszakában munkaügyi és népjóléti népbiztosként politizált, eredeti szakmája kőfaragó volt. Politikai karrierje mellett ezt sem hagyta abba, ő faragta például a Mátyás-templom kőcsipkéit.

A magyar építőipar jelenleg mintegy 370.000 főt foglalkoztat, a GPD 5,7 %-át teszi ki. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az építőipari termelés volumene márciusban a nyers adatok szerint 10,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az első, környezetvédelmi témájú ENSZ világkonferenciát “Ember és bioszféra” címmel tartották 1972-ben Stockholmban. A tanácskozás kezdőnapját jelölték meg hivatalos világnapnak. Közös cselekvésre szólít fel a legfontosabb célkitűzések mentén: elsősorban az energiatakarékosság, megújuló energiák használata, a hulladék terhelés csökkentése, a szennyezések megelőzése és a körforgásos gazdaság népszerűsítése területein.

Érdekes, hogy idén ez a két jeles ünnep pont egy napra esik, ugyanis az épületek üzemeltetése és az építkezések együttesen a világ összes karbonkibocsátásának ~40%-át teszik ki. A DVM groupnál teszünk azért, hogy ez a szám csökkenhessen a jövőben. Fenntarthatósági tanácsadóink segítségével nemcsak az építkezés, hanem az épületüzemeltetés környezeti szempontjaira is figyelünk. Tegyünk együtt a környezetünkért!