DVM group
Search
Close this search box.

Hogyan hat az ESG és a pénzügyi szempontoknak való megfelelés a kereskedelmi ingatlanpiacra?

Hogyan hat az ESG és a pénzügyi szempontoknak való megfelelés a kereskedelmi ingatlanpiacra?

Interjú Hornok Edinával a DVM group fenntarthatósági igazgatójával.

A Budapest Business Journal (BBJ) cikke az ingatlanszektorban elismert ágazati szakértők bevonásával azt vizsgálta, hogyan változtatja meg az ESG és a pénzügyi elvárások teljesítése a kereskedelmi ingatlanpiacot. Hornok Edina a DVM fenntarthatósági igazgatójaként úgy látja, hogy az építészeknek fontos szerepük van abban, hogy segítsék a befektetőket ESG-célkitűzéseik elérésében. A tervezés során elvárás, hogy az elkészült épületek egyaránt feleljenek meg a fenntarthatósági szempontoknak és a felhasználók igényeinek.

„Az építészek leginkább az ESG „környezeti” és „társadalmi” összetevőit tudják befolyásolni. Változtatniuk kell az eddig alkalmazott gyakorlatokon: az energiahatékonyságra és a nettó zéró kibocsátásra, a közösségek kohéziójának megteremtésére és a közterületek rehabilitációjára kell összpontosítaniuk.” – hangsúlyozta Hornok Edina.

Egy ingatlan kivitelezése során fellépő negatív környezeti hatások csökkentése a társadalmi tudatosság részévé vált és pozitív értékelési kritérium a döntéshozatal során.

„Bizonyos szempontból a felújított régebbi épületek fenntarthatóbbak, mivel kevesebb anyagot kell előállítani és szállítani (például betont, amelynek hatalmas környezeti hatása van). Számos jó példa van a fenntartható felújítási projektekre; például a budapesti Eiffel Palace Irodaház, amely LEED és BREEAM tanúsítványt is kapott.” – zárta gondolatait.

Az interjú a BBJ 2023. február 10-i számában jelent meg: https://bbj.hu/business/real-estate/office-market/esg-and-financial-issues-have-dual-impact-on-commercial-real-estate