DVM group
Search
Close this search box.

W Budapest Hotel

Az UNESCO világörökségi helyszínén álló 151 szobás, ötcsillagos hotel szigorú műemlékvédelmi szempontok szerint újult meg, a hatósági jogszabályok maximális figyelembevételével. Példátlan módon egyesül az épületben a múlt megőrzésének szándéka a legmodernebb kivitelezési megoldások alkalmazásával, a tökéletes harmónia megteremtése érdekében.

A budapesti Andrássy út 25. szám alatti, Drechsler-palotaként ismert épület tervei a MÁV Nyugdíjintézete megbízásából, Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezőirodájában születtek 1883-ban. Nevét legnevezetesebb bérlőjéről, Drechsler Béláról kapta, aki kávéházat, illetve vendéglőt működtetett a földszinten.

A neoreneszánsz stílusú épület 1886-ban készült el, és a megrendelő bérházként üzemeltette. Az épület ornamentikájában megjelennek a tulajdonosra utaló, 19. századi vasúttechnikai szimbólumokat felhasználóelemek. Lechner Ödön, aki személyesen kísérte figyelemmel az építkezést, tekintettel volt az épülettel szemben elhelyezkedő Operaházra is. Fontosnak tartotta, hogy az Ybl Miklós által tervezett épülettel, amely nem sokkal korábban, 1884-ben nyitotta meg kapuit a nagyérdemű előtt, ne rivalizáljon, hanem harmonizáljon az új épület. A palotában 1946-tól 2002-ig a Magyar Táncművészeti Főiskola működött (korábban Állami Balettintézet).

Sok év elhagyatottság és állagromlás után, új funkciót kapva, W Budapest Hotel néven újult meg Budapest egyik legismertebb műemléki öröksége, amelyet a Marriott szállodalánc üzemeltet. Az UNESCO világörökségi helyszínén álló 151 szobás, ötcsillagos hotel szigorú műemlékvédelmi szempontok szerint újult meg, a hatósági jogszabályok maximális figyelembevételével.

A tízezres nagyságrendű stukkó és kő díszítőelemek – kőfaragók és restaurátorok kezei által felújítva – újra visszakerülhettek az eredeti helyükre. A korábbi évtizedekben megsemmisült két dísztorony is visszakerült a rekonstrukció eredményeképpen. Építészeti és kivitelőzi bravúr a belső udvar üveglefedése, amely a szálloda lounge terét teszi még otthonosabbá. Magyarországon előszőr olyan innovatív technológia alkalmazására volt szükség, amely lehetővé teszi, hogy a kétszer hajlított üvegfelületet a belső udvar félemelti homlokzatához lehessen rögzíteni, megőrizve a különleges nyeregformát. A kétszer hajlított üvegfelület statikai alátámasztását egy nagyon flexibilis rúdláncrendszer biztosítja, amely egyúttal légies, lebegő hatást is ad a 64 üvegelemből álló egységnek.

Példátlan módon egyesül az épületben a múlt megőrzésének szándéka a legmodernebb kivitelezési megoldások alkalmazásával, a tökéletes harmónia megteremtése érdekében.

Total area

16.000 nm

Szolgáltatások

Átadás éve
2023.