DVM group
Search
Close this search box.

Portfolio – Építőipar 2023 konferencián jártunk

Portfolio – Építőipar 2023 konferencián jártunk

Hogyan hat az építőipari ágazatra az új építési és beruházási törvény? Erre a kérdésre keresték a választ a 2023. március 30-án megtartott Portfolio konferencián jelen lévők, amelyet Építőipar 2023 címmel rendeztek.

A pódiumbeszélgetés résztvevői Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnökének moderálásában, Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, Laczkovich Gergely, a 3E International Kft. alapító ügyvezető igazgatója, Keszthelyi Tibor, a Főmterv Zrt. elnök-vezérigazgatója és Massányi Tibor, a DVM group ügyvezető partnere voltak.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tavalyi megalakulása óta számos fontos terület hatékony együttműködéséért felel. Ezek közül is kiemelkednek a piacot szabályozó törvények, az állami beruházások és építésgazdaság, a kulturális örökségvédelem, és a műtárgyfelügyelet.

Massányi Tibor hozzászólásában kiemelte – „A fenntarthatóság kérdését az ingatlanpiaci szereplők sokféleképpen kezelik, ma még gyakran győz az elérhető profit.” Amennyiben ez elvárt követelményként jelenne meg banki és állami finanszírozási oldalon, úgy a megvalósításuk is könnyebb lenne az építőiparban tevékenységet végző cégek számára. Az iparági együttműködés érdekében egyszerűbb, átláthatóbb szabályozásra van szükség, valamint a digitalizáció és a mérnöki szakma szerepének megerősítésére. Erre példaként a BIM tervezési metódusát hozta fel, amelynek során az innováció és a digitalizáció egymást erősítve tud valódi, minőségi teljesítményt létrehozni, ennek viszont alapvető feltételei a mérnöki felkészültség, az oktatás megfelelő színvonala, valamint a társadalmi befogadóképesség egyidejű teljesülése. Jelenleg úgy látja, hogy ezen területek fejlődése még folyamatban van – zárta gondolatait.

A megszólaló iparági szereplők a beszélgetés során a további párbeszéd szükségességét emelték ki, mind a Minisztérium szakembereivel, mind az építőipari digitalizáció és az energiahatékonyság területén dolgozó szakértőkkel, oktatásban (mérnökképzésben) résztvevőkkel is.

 

A teljes cikk itt olvasható el: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230330/mit-jelent-a-piac-szamara-az-uj-epitesi-es-beruhazasi-torveny-606200